TransGranCanaria 128 km 22.-23.2.2019

TransGranCanaria 128 km 22.-23.2.2019

21.3.2019
Sitä kohta taas maksetaan siitä, että siskon kolme kuukautta kestäneen väsytystaistelun jälkeen vahingossa tuli sanottua, että mennään toki. Huomenna perjantaina klo 23 starttaa TransGranCanaria 128 km, 7500 metriä nousua, Las Palmasista vuoriston yli polkuja Maspalomasiin. Sunnuntaiaamulla klo 5 mennessä pitäisi olla maalissa.



Majoittauduimme mukavaan hotelliin aivan rannan tuntumassa. Kisaa edeltävä päivä (kisan startti illalla klo 23) sujui leppoisasti altaalla lilluen ja lepäillen ja kisareppua pakkailen. Otimme vähän aurinkoakin hotellin altaan äärellä, mutta kovin kauaa siinä ei uskaltanut olla. Yritimme myös nukkua, mutta tuttuun tapaan uni tullut.



Kävimme hakemassa kisanumerot kisakeskuksesta. Molemmat ostimme sieltä uuden juoksupaidan ja shortsit, jotka minulla näkyvät myös oheisessa kuvassa (vaalea oranssi paita ja harmaat shortsit) ja päätinkin lähteä myös kisaan kyseisellä asulla.


Sääennuste lupaa kisaa ajatellen erinomaista säätä, vuoristossa korkeimmillakin paikoilla lämpötilan pitäisi yölläkin pysyä reilusti plussan puolella eikä sateen uhkaa.


Puoliltaöin sitten lähdetään matkaan ja sunnuntaina aamuyöstä toivottavasti ollaan maalissa. 24.2.2019 Perjantaina klo 23 startattiin Las Palmasista saaren pohjoislaidalta. Ilta oli kylmä, viluinen tuuli puhalsi. Bussi toi paikalle yli tunnin ennen starttia ja vähän pelotti, miten saisi itsensä pysymään lämpimänä. Onneksi löysimme tien lähellä olevaan baariin, josta löytyikin mukava joukko muita suomalaisia, joiden kanssa oli hauska valmistautua starttiin. Ensimmäiset kilometrit kisa juoksee Las Palmasin rantaa pitkin. Hiekka tuntui upottavalta ja jaloissa painoi. Jäimme suosiolla jonon hännille.

Alkukankeuden jälkeen kisa lähti mukavasti käyntiin, jalat pehmenivät ensimmäisessä pitkässä loivassa nousussa ja tuntui lupaavalta. Joskin yötä vasten juoksemaan lähteminen on kyllä joka kerta ollut jollain tavoin haastavaa. Elimistö toimii yöllä ihan eri logiikalla kuin päivällä. Yöllä sisäinen kello on jonkinlaisessa unimoodissa, ja on todella vaikeaa välttää unisuuden ja "mä haluan nukkumaan" -tunteita yön tunteina, vaikka juoksu olisi vasta alkanut. Se tuo omat haasteensa etenemiseen.




Aamulla siinä vaiheessa, kun Suomessa klo 6.30 (eli normaali heräämisaika), elimistö selvästi virkistyi ja siirtyi päivämoodiin (vaikka Espanjassa kello vasta 4.30 ja ihan pimeää). Molemmilla juoksu kulki hyvin, kunnes minulla (Katilla) alkoi olla koko ajan heikompi olo johtuen siitä, että taas pelkkä geelin, juoman tai makeisen tms. laittaminen lähellekään suuta laukaisi oksennusrefleksiä ja oli todella vaikea saada syötyä mitään.

Näin pitkässä suorituksessa syöminen ja sen onnistuminen on ihan ykkösjuttu, että juoksu kulkee. Vauhti hidastui sen takia puolivälin jälkeen koko ajan ja olo alkoi olla epätoivoinen, että en ikinä ehdi cut-off pisteille ajoissa, ja mietin, että haluan keskeyttää. Kunnes soitin noin tunnin edellä kulkevalle siskolle ja kerroin, että mä en selviä. Sisko sanoi, että mieti nyt Kati mistä kaikenlaisista epätoivoisista ojista ja soista sä olet aiemminkin noussut, mä uskon suhun.

Siitä tuli mieletön draivi, että mä onnistun tai ainakin haluan yrittää onnistua. Ihmeellisellä tavalla paha olo katosi ja juoksu alkoi kulkea, kiitos taas siskolle. Olin niin iloinen, että pääsin 85 km cut-off-pisteelle melko turvallisella puolen tunnin marginaalilla. Tai luulin pääseväni. Lähdin iloisesti juoksemaan seuraavaa huoltoa kohden. Olo oli tosi vahva ja ihana luottavainen olo, että mä selviänkin tästä kisasta.

Mutta se cut-off-piste olikin siellä eikä 5 km aiemmin ja olin myöhässä siellä. Se tuli täytenä yllätyksenä ja olin ihan ihmeissäni, kun toimitsija sanoi, etten saa enää jatkaa. Olin tulkinnut väärin netissä olevia cut-off-pisteiden paikkoja. Joten kyydiksi Maspalomasiin tulikin raatobussi.

Harmitti kyllä aikalailla, mutta samalla todettava, että kivempi näin kuin, että itse olisi päättänyt, ettei jaksa/pysty/huvita enää.

Nyt Jaanaa odottelemassa maalia kohden, puoli neljältä yöllä veikkaisin, että tulee maaliin, jos kaikki menee hyvin tästä eteenkin päin.

/// Päivitys klo 4. Jaana hyvävoimaisena maalissa ajassa 28 tuntia 51 min, startanneista 472/925, naisista 40. Tosi hyvä Jansku!